Στεφανιογραφία
Στεφανιογραφία είναι η επεμβατική μέθοδος διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου. Οι στεφανιαίες αρτηρίες τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα και συνεπώς με οξυγόνο. Η συσσώρευση αθηρωματικού υλικού (αθηρωμάτωση) στις στεφανιαίες αρτηρίες προκαλεί στένωση, εμποδίζοντας έτσι τη φυσική ροή του αίματος προς την καρδιά.
Η στεφανιογραφία απεικονίζει με μεγάλη ευκρίνεια την ανατομία των στεφανιαίων αρτηριών, βοηθώντας μας να εντοπίσουμε τυχόν στενώσεις ή αποφράξεις. Διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις συμβάλλει στην πρόληψη του εμφράγματος του μυοκαρδίου και της καρδιακής ανεπάρκειας.
Ποιοί ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε στεφανιογραφία;
- Ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου πρέπει να υποβάλλονται σε στεφανιογραφία άμεσα. Σε περίπτωση απόφραξης αγγείου, πραγματοποιείται αγγειοπλαστική επέμβαση, προκειμένου να γίνει άμεση αποκατάσταση της αιμάτωσης.
- Ασθενείς που παρουσιάζουν στηθάγχη στις καθημερινές δραστηριότητες, παρά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
- Ασθενείς που είχαν θετικό τεστ κοπώσεως ή σπινθηρογράφημα ή δυναμική υπερηχοκαρδιολογική μελέτη (stress echo).
- Ασθενείς με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου, όπως αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία και σακχαρώδη διαβήτη.
- Ασθενείς με ιδιαίτερα επιβαρυμένη κληρονομικότητα και υψηλή υποψία στεφανιαίας νόσου
Ποια είναι η διαδικασία;
Αρχικά πραγματοποιείται τοπική αναισθησία στην περιοχή εισαγωγής του καθετήρα. Στη συνέχεια εισάγεται στην αρτηρία που έχει επιλεγεί ο καρδιακός καθετήρας (λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας) και προωθείται μέχρι την καρδιά.
Οι αρτηρίες που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή του καρδιακού καθετήρα είναι η μηριαία αρτηρία στη βουβωνική χώρα και η κερκιδική αρτηρία που βρίσκεται στον καρπό.
Τα τελευταία χρόνια η κερκιδική προσπέλαση προτιμάται από τους επεμβατικούς καρδιολόγους κυρίως λόγω της ελαχιστοποίησης των αιμορραγικών επιπλοκών.
Ακολουθεί η έγχυση της σκιαγραφικής ουσίας μέσω του καθετήρα και με τη βοήθεια μικρής δόσης ακτίνων Χ πραγματοποιείται η απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών.
Η εξέταση διαρκεί περίπου 15 - 30 λεπτά. Αμέσως μετά το πέρας της στεφανιογραφίας, ο ιατρός αξιολογεί τα αποτελέσματα και αποφασίζει τη θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής. Ανάλογα με τις ενδείξεις, η αγωγή ενδέχεται να είναι φαρμακευτική, επεμβατική μέσω αγγειοπλαστικής (δλδ. τοποθέτηση stent) και σε πιο προχωρημένα στάδια αρτηριοσκλήρυνσης, χειρουργική.
Σε περίπτωση που η στεφανιογραφία αναδείξει αρτηριακές στενώσεις προχωρημένου βαθμού, ο ιατρός κρίνει αν θα προχωρήσει άμεσα σε αγγειοπλαστική, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η αθηρωμάτωση.
Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο από μερικές ώρες μέχρι και μία ημέρα, ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης και τις επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν.
Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών από τη στεφανιογραφία;
Όπως κάθε επεμβατική μέθοδος, η στεφανιογραφία ενδέχεται να παρουσιάσει επιπλοκές, όπως αιμορραγία και έμφραγμα.
Σε γενικές γραμμές, η στεφανιογραφία σήμερα θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής διαδικασία, όταν πραγματοποιείται από έναν έμπειρο επεμβατικό καρδιολόγο. Η εξέλιξη της τεχνογνωσίας και της ποιότητας των υλικών, έχουν μειώσει στο ελάχιστο την πιθανότητα επιπλοκών της επέμβασης.