Σακχαρώδης Διαβήτης και Καρδιά
Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια δυσλειτουργία του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Εμφανίζεται είτε όταν το πάγκρεας αδυνατεί να παράξει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, είτε όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.
Η ύπαρξη διαβήτη, διπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
,
Πόσα είδη Σακχαρώδους Διαβήτη υπάρχουν;
Οι κύριοι τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη είναι 3:
- Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1
Μόλις το 10% των διαβητικών έχει Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1.
Ο ΣΔ1 οφείλεται στην καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη.
Οι ασθενείς με ΣΔ1 χρησιμοποιούν ενέσιμη ινσουλίνη για να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
- Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2
Ο Διαβήτης τύπου 2 αφορά στο 90-95% του συνόλου του Διαβητικού πληθυσμού παγκοσμίως.
Στην περίπτωση του ΣΔ2 είτε το πάγκρεας δεν παράγει την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης για τον μεταβολισμό του σακχάρου, είτε ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.
Οι παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνιση του Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 2 είναι:
- Η παχυσαρκία
- Η καθιστική ζωή
- Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας,
- Το άγχος
- Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
- Το κάπνισμα
- Η ηλικία
- Το οικογενειακό ιστορικό
- Η εθνικότητα
- Διαβήτης Κύησης
Ο Διαβήτης Κύησης εμφανίζεται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Προληπτικά, όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ελέγχουν το σάκχαρο τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ποια είναι τα συμπτώματα του Σακχαρώδους Διαβήτη;
- Πολυουρία
- Πολυδιψία
- Πολυφαγία
- Κόπωση
- Απώλεια βάρους
- Θαμπή όραση
- Ξηροστομία
Πώς σχετίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης με την εκδήλωση καρδιαγγειακών επιπλοκών;
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνιστούν την κύρια αιτία θανάτου των διαβητικών ατόμων.
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιά. Τα άτομα ηλικίας 45-64 ετών με ΣΔ2, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις και να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Παράλληλα, αντιμετωπίζουν σχεδόν 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πώς θεραπεύεται ο Σακχαρώδης Διαβήτης;
Ο ΣΔ είναι μία χρόνια νόσος και δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία. Η αντιμετώπισή του απαιτεί τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Ο ΣΔ2 αρχικά μπορεί να ελεγχθεί με σωστό συνδυασμό δίαιτας, φαρμακευτικής αγωγής με αντιδιαβητικά δισκία και άσκησης. Σε περίπτωση που οι τιμές του σακχάρου συνεχίζουν να είναι υψηλές, ενδέχεται να χρειαστεί η χορήγηση ενέσιμης ινσουλίνης.
Τον σημαντικότερο ρόλο κατά την θεραπευτική αγωγή παίζουν ο τόσο τακτικός έλεγχος του σακχάρου με εξετάσεις αίματος, όσο και η προληπτική καρδιολογική εξέταση.
Πώς μπορεί να προληφθεί η εκδήλωση Σακχαρώδους Διαβήτη;
Η καλύτερη θεραπεία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη είναι η πρόληψη!
Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η ισορροπημένη διατροφή και η ένταξη σωματικής άσκησης στο καθημερινό πρόγραμμα, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στον έλεγχο των τιμών γλυκόζης στο αίμα.
Η συνιστώμενη δίαιτα για έναν διαβητικό ασθενή περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου προγράμματος σωστά κατανεμημένων γευμάτων, τον υπολογισμό πρόσληψης θερμίδων και τον έλεγχο πρόσληψης υδατανθράκων.
Η συστηματική άσκηση βοηθά σημαντικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.